Ga naar de inhoud

BEGELEIDING

PAARDENCOACHING

1-OP-1 BEGELEIDING

WAT IS PAARDENCOACHING?

Paardencoaching is een unieke vorm van coaching die de interactie tussen mensen en paarden gebruikt om persoonlijke groei, zelfontdekking en emotioneel welzijn te bevorderen. Het is een krachtig hulpmiddel gebleken bij het verkennen van innerlijke processen, het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden en het bevorderen van positieve verandering.

Paardencoaching is een naam die op zichzelf vrij misleidend is. Bij paardencoaching denken de meeste mensen namelijk aan een paard dat gecoacht wordt. Dit is echter niet het geval. Bij paardencoaching wordt de mens gecoacht, met behulp van het paard. Doordat een paard betrokken is bij deze vorm van coaching ofwel begeleiding, maakt dat de hulpverlening direct laagdrempelig. In het bijzijn van dieren voelen de meeste mensen zich sneller veilig en vertrouwd.

Paarden zijn van nature prooi-, maar ook kuddedieren. Het welzijn van de kudde is voor hen van essentieel belang. Doordat paarden prooidieren zijn, kunnen zij als de beste de omgeving scannen, voor het geval zij ineens moeten vluchten. Dit is bijvoorbeeld ook de reden dat de ogen van een paard aan de zijkant van hun hoofd zitten. Zo kunnen ze bijna geheel 360 graden om zich heen kijken.

Een paard moet altijd alert zijn en tevens in staat zijn om op ieder moment te kunnen vluchten als er gevaar dreigt. Het is voor een paard dan ook erg belangrijk dat de gehele kudde mee kan vluchten en er niemand zal achterblijven. Op het moment dat een kuddegenoot belemmeringen ervaart, zal de rest van de kudde proberen deze belemmeringen over te nemen, waardoor het ‘zieke’ paard weer sneller opknapt en hierdoor beter in staat is om te vluchten indien nodig.

De paarden nemen de belemmering over van hun kuddegenoot door middel van energie, en kunnen dit vrij gemakkelijk bij zichzelf weer loslaten, ofwel ontladen. Zij ervaren hier zelf geen last van.

VOORDELEN VAN PAARDENCOACHING

Verbinding met de natuur

Een van de redenen waarom paardencoaching zo effectief is, is de verbinding met de natuurlijke omgeving. Paarden zijn gevoelige en intuïtieve dieren die in het hier en nu leven. Door tijd door te brengen met paarden en te werken in hun aanwezigheid, kunnen mensen een diepere verbinding met de natuurlijke wereld ervaren. Deze verbinding kan rust brengen, stress verminderen en een gevoel van kalmte en harmonie bevorderen.

Non-verbale communicatie

Paarden communiceren hoofdzakelijk non-verbaal, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn als spiegels voor onze eigen emoties en gedragingen. Ze pikken subtiel onze lichaamstaal, energie en intenties op.
Tijdens een paardencoachingsessie kan een paard reageren op onbewuste signalen die we uitzenden, waardoor we inzicht krijgen in onze eigen patronen en gedragingen. Deze directe feedback van het paard stelt ons in staat om bewuster te worden van onszelf en de impact die we hebben op onze omgeving.

Emotionele intelligentie

Paardencoaching helpt mensen om hun emotionele intelligentie te ontwikkelen. Door met paarden te werken, worden we aangemoedigd om onze eigen emoties te herkennen, te begrijpen en ermee om te gaan. Paarden zijn zeer gevoelig voor onze emotionele toestand en reageren vaak op subtiele veranderingen daarin. Dit stelt ons in staat om bewust te worden van onze emoties, ze te accepteren en ermee in contact te komen. Door deze bewustwording en acceptatie kunnen we onze emotionele veerkracht vergroten en beter omgaan met stressvolle situaties.

Samenwerking en leiderschap

Paardencoaching biedt ook waardevolle lessen op het gebied van samenwerking en leiderschap. Paarden zijn kuddedieren en hebben natuurlijke instincten om samen te werken en een hiërarchie te vormen. Tijdens paardencoachingsessies kunnen mensen leren hoe ze effectief kunnen samenwerken met een paard en de rol van leider op zich kunnen nemen. Het paard reageert op de duidelijkheid, assertiviteit en consistentie van de persoon en biedt directe feedback over de effectiviteit van hun leiderschapsstijl. Dit helpt mensen om hun leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen, zoals het stellen van grenzen, het communiceren van doelen en het inspireren van anderen.

Authenticiteit en zelfvertrouwen

Paarden oordelen niet en hebben geen verborgen agenda. Ze reageren puur op wat er in het moment gebeurt. Dit creëert een veilige omgeving waarin mensen zichzelf kunnen zijn, zonder angst voor afwijzing of veroordeling. Paardencoaching moedigt mensen aan om hun authentieke zelf te ontdekken en te uiten. Door het opbouwen van een relatie met het paard en het ervaren van positieve interacties, kunnen mensen hun zelfvertrouwen vergroten en geloven in hun eigen capaciteiten.

PAARDENCOACHING EN SEKSUEEL GEWELD

Uit onze ervaring blijkt dat paardencoaching een fantastische toevoeging is aan de op maat gemaakte trajecten die wij aanbieden.
De link tussen paardencoaching en seksueel geweld is de therapeutische ondersteuning die paardencoaching kan bieden aan overlevers van seksueel geweld. Hoewel paardencoaching op zichzelf geen directe behandeling is voor trauma, blijkt het een waardevolle aanvulling op onze holistische aanpak.

Veilige omgeving
Paarden bieden een veilige en niet-oordelende omgeving waarin overlevers van seksueel geweld kwetsbaar mogen zijn en vertrouwen kunnen opbouwen. Paarden zijn gevoelige dieren die reageren op de subtiele signalen van mensen. Ze kunnen helpen om een gevoel van veiligheid en vertrouwen te herstellen, wat essentieel is bij het verwerken van trauma.

Verbinding en steun
De interactie met paarden kan een gevoel van verbinding en steun bieden aan overlevers van seksueel geweld. Paarden zijn van nature kuddedieren en hebben een sterk vermogen om empathie te tonen. Ze kunnen dienen als emotionele steun en troostende metgezellen tijdens het helingsproces.

Emotionele regulatie
Paardencoaching kan helpen bij het leren reguleren van emoties die vaak gepaard gaan met seksueel trauma, zoals angst, schaamte, woede en verdriet. Het werken met paarden kan mensen helpen om bewuster te worden van hun emoties, ze te uiten en ermee om te gaan op een gezonde en constructieve manier.

Grenzen stellen en assertiviteit
Het werken met paarden kan overlevers van seksueel geweld helpen bij het herstellen van het vermogen om grenzen te stellen en assertief op te treden. Paarden reageren op duidelijke en assertieve communicatie. Door te oefenen met het aangeven van grenzen en het tonen van assertiviteit bij het werken met paarden, kunnen overlevers hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen herstellen.

gecertificeerd

Paardencoach

Delayla van Hardenbroek van Ammerstol

“Paarden zijn in staat om relaties aan te gaan, gevoelens te ervaren  en zelfs altruïstisch gedrag te vertonen. Een mens en paard kunnen verbinden op diep niveau, zoals Ushi en ik. Zij heeft in mijn leven al zoveel betekend waar ik dankbaar voor ben dat ik blij ben dat we dit ook voor andere mensen mogen doen”. 

USHI JOE

Ontmoet dit bijzondere paard dat het hart al heeft gestolen van menig mens. Ushi Joe is meer dan alleen een paard voor ons; zij is een bron van vreugde, inspiratie en onvoorwaardelijke liefde.

Met haar zachte ogen en zorgzame natuur is Ushi een ware soulmate die altijd klaar staat om je hart te verwarmen en een glimlach op je gezicht te toveren. Ushi blijkt niet alleen een geweldig paard met een prachtig karakter, ze is ook een trouwe metgezel die je uitnodigt om (door middel van paardencoaching) samen nieuwe horizonnen te verkennen.

Het verleden van Ushi was niet altijd even makkelijk. Voordat zij bij ons kwam, leefde zij een hard bestaan met weinig liefde. Hierdoor heeft ook Ushi een rugzakje, maar misschien is juist dit wel de reden dat zij de juiste snaar kan raken. Zij begrijpt zonder woorden en voelt feilloos aan wat je nodig hebt. Bij mogelijke angst voor haar zal zij er alles aan doen om jou op je gemak te stellen.

HET DOEL VAN PAARDENCOACHING

Tijdens paardencoaching kan een paard jou bijvoorbeeld helpen met:

Wil je meer weten of direct een afspraak maken?

WAT MENSEN ZEGGEN

‘Ik vond de coaching met Ushi heel speciaal, een band van dier tot mens. Zonder woorden, maar recht op de pijnlijke plekken.’
Danielle H.
‘Pijn waarmee ik heb leren leven, laat Ushi je stukje bij beetje loslaten. Zo los, dat je uiteindelijk weer leert leven zonder die pijn.’
Kelly van A.
‘Zo bijzonder om keer op keer te zien hoe een stukje van je ziel wordt aangeraakt door Ushi.’
Lisa K.
‘Ik met mijn -so called- angst voor paarden... totdat ik Ushi ontmoette... Liefdevolle ogen, overtuiging, bescherming, aanmoediging; alles in één. Meer dan bijzonder en ik had het hoognodig. Zeker als binnenvetter en verstopper van opgekropte emoties; Bij haar valt niets te veinzen. Ushi is en werkt voor mij bevrijdend.'
Liane R.

1-OP-1 BEGELEIDING

Praktijk sessies

In onze heerlijke praktijk met uitzicht op een fijne tuin, zittend aan een grote gezellige tafel houden wij onze 1 op 1 sessies met mogelijkheid voor groepssessies.

Buiten sessies

Buitensessies doen wij voornamelijk samen met ons coaching paard Ushi maar ook wandel coaching of andere buiten sessies zijn mogelijk.

De begeleiding die wij bieden

BIOGRAFISCHE DIEPTECOACHING

Biografische Diepte Coaching is een krachtige methode ontwikkeld door Ab Straatman. Deze unieke benadering maakt gebruik van de vroege levensfase, van conceptie tot ongeveer het 7e levensjaar, om diepgaand inzicht te verkrijgen in ons huidige leven.

Onze vroege jaren vormen de basis van wie we zijn geworden en hoe we de wereld ervaren. Door ons bewust te worden van deze cruciale periode en de gebeurtenissen, overtuigingen en patronen die zich hebben gevormd, kunnen we een dieper begrip ontwikkelen van onszelf en onze huidige levenssituatie.

Biografische Diepte Coaching moedigt ons aan om naar het verleden te kijken met compassie en acceptatie. We onderzoeken de impact van onze vroege ervaringen op onze overtuigingen, emoties en gedragingen in het hier en nu. Door dit inzicht kunnen we oude wonden helen, beperkende overtuigingen loslaten en nieuwe manieren van zijn en handelen creëren.

Transformerende technieken worden gebruikt om de verkregen inzichten om te zetten in praktische toepassingen in ons dagelijks leven. We leren nieuwe manieren van denken, voelen en reageren, die beter aansluiten bij onze huidige doelen en verlangens. Dit stelt ons in staat om oude patronen te doorbreken, onze innerlijke kracht te herontdekken en bewuste keuzes te maken die ons leven positief beïnvloeden.

Biografische Diepte Coaching biedt een veilige en ondersteunende ruimte waarin je wordt uitgenodigd om jezelf dieper te verkennen en te omarmen. Het helpt je om de rode draad in je levensverhaal te ontdekken en te begrijpen hoe dit je huidige realiteit beïnvloedt. Door bewustzijn en acceptatie ontstaat er ruimte voor transformatie en groei.

Ontdek de kracht van Biografische Diepte Coaching, waar we samen op reis gaan naar de kern van jouw levensverhaal. Laat ons je begeleiden bij het ontdekken van nieuwe mogelijkheden, het helen van oude wonden en het creëren van een leven dat in lijn is met jouw diepste verlangens en potentieel.

Keeper of the Earth

Als opgeleid Keeper of the Earth in het Medicijnwiel, kan ik je helpen om jezelf op een diepere laag te leren kennen en trauma op jouw eigen unieke manier aan te gaan.

Het Medicijnwiel is een oude traditie die symbool staat voor de cycli van het leven, de seizoenen, en de verbinding tussen alle levende wezens. Het wiel bestaat uit verschillende richtingen en elementen die allemaal een specifieke betekenis hebben. Deze richtingen omvatten het oosten, zuiden, westen en noorden, en worden  geassocieerd met de krachtdieren Slang, Kolibrie, Jaguar en Adelaar.

Als Keeper of the Earth heb je diepgaande kennis en begrip van deze symboliek en weet je hoe je deze kunt gebruiken om inzicht te krijgen in jezelf en je omgeving. Het Medicijnwiel kan je helpen om verbinding te maken met de natuurlijke wereld en de spirituele dimensie, waardoor je een dieper begrip van jezelf en je trauma kunt ontwikkelen.

Door middel van de tools binnen het Medicijnwiel kun je op een holistische manier naar je trauma kijken. Dit kan je helpen om niet alleen de oppervlakkige symptomen aan te pakken, maar ook de onderliggende oorzaken te begrijpen en te helen. Het wiel biedt een raamwerk waarin je kunt werken met de energieën van de verschillende richtingen en elementen om balans, heling en transformatie te bevorderen.

Deze diepgaande reis naar jezelf kan verschillende vormen aannemen, zoals meditatie, visualisatie, het werken met krachtdieren, het gebruik van geneeskrachtige planten of het luisteren naar de wijsheid van de natuur. Het Medicijnwiel nodigt je uit om op een intuïtieve en holistische manier te verkennen wat er diep van binnen speelt en om helende acties te ondernemen die bij jou passen.

Het Medicijnwiel is een krachtig hulpmiddel dat je in staat stelt om in harmonie te leven met diverse aspecten in wereld om je heen, terwijl je jezelf op een diepere laag leert kennen en heling faciliteert. Het nodigt je uit om je eigen innerlijke kracht te ontdekken en je te verbinden met de wijsheid die in jou besloten ligt.

Ik hoop dat dit je een inzicht geeft in hoe het Medicijnwiel kan bijdragen aan het aangaan van trauma op een voor jou passende manier

VOEDINGSBUDDY

Heb je je ooit afgevraagd welk effect voeding kan hebben op hoe je je voelt? Het blijkt dat wat we in ons lichaam stoppen een directe invloed kan hebben op onze mentale gesteldheid en fysieke gezondheid. Onze passie ligt in het begeleiden en ondersteunen van mensen bij het ontdekken van de kracht van voeding als een middel tot transformatie. We geloven dat een gezonde leefstijl begint met voeding die niet alleen goed voor je lichaam is, maar ook je geest voedt. Door middel van persoonlijke begeleiding en op maat gemaakte adviezen streven we ernaar om jou te helpen de juiste voedingskeuzes te maken die passen bij jouw unieke behoeften en doelen.

Samen werken we aan het creëren van een gezonde en duurzame leefstijl die bij jou past. We bieden ondersteuning, inspiratie en praktische tips om je te helpen gezonde eetgewoonten te ontwikkelen die je energie geven, je humeur verbeteren en je algehele welzijn bevorderen.
Ook nemen we je mee op voedingssafari! Waarbij we je mee nemen naar de supermarkt om op een leuke en leerzame manier meer over voeding te ontdekken!

Ontdek hoe de juiste voedingskeuzes jouw leven kunnen transformeren. Samen kunnen we bouwen aan een gezonde toekomst, waarin je je beste zelf kunt zijn, zowel fysiek als mentaal.

TARIEVEN & VERGOEDING

Bij stichting Lirio bieden we begeleiding op maat. Dit gebeurt aan de hand van op maat gemaakte trajecten. Binnen deze trajecten combineren wij onze kennis en vaardigheden om zo per persoon het traject te ontwikkelen dat het meest aansluit bij de hulpvraag.

Stichting Lirio biedt zorg aan mensen met mentale en fysieke klachten welke mogelijk vergoed kunnen worden vanuit de Zorgverzekeringswet.

Stichting Lirio bied coaching en begeleiding aan mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB).

Geen interesse in een langer traject of heb je een korte hulpvraag?
Uiteraard is het ook mogelijk om een losse sessie paardencoaching te boeken, of een losse 1-op-1 coaching!

Paardencoaching

€85,-
per 60 min.

Zorg op Maat
(PGB)

Meer weten?
Maak direct een afspraak!

1-op-1 Coaching
(particulier)

€ 75,-
per 60 min.

Wil je meer weten of direct een afspraak maken?