Ga naar de inhoud

BEGELEIDING

BEGELEIDING

(Gemeente)

PAARDENCOACHING

WELKOM BIJ STICHTING LIRIO!

Bij Stichting Lirio bieden we kleinschalige en persoonlijke zorg om mensen te helpen weer volwaardig deel te nemen aan de maatschappij.
Onze deskundige medewerkers, allen in het bezit van een VOG, staan klaar om samen met jou doelen te stellen en een zorgplan op maat te maken.

Onze zorg is tijdig, veilig en effectief.

Colette en Delayla

Wat wij bieden

Heb jij een PGB (Persoonsgebonden Budget), of een andere financieringsvorm vanuit de gemeente?
Dan kan je bij ons terecht voor begeleiding en ondersteuning om jouw doelen te bereiken.

Heb jij geen PGB? Kijk dan voor meer informatie op https://www.pgb.nl/pgb/pgb-aanvragen/
Of neem contact met ons op, dan kunnen we jou eventueel ondersteunen bij de aanvraag en/of meer informatie geven.

We staan klaar om te helpen. Samen werken we aan een betere toekomst!

WAT MENSEN ZEGGEN

‘Bij Lirio voel ik me veilig. Zij weten waar ik het over heb en waar ik mee struggel.’
A. Dijkstra
Tijdens de hulpverlening, wat over zo’n zwaar thema gaat, weten Collette en Delayla altijd nog de humor ook een rol te laten spelen. Dit maakt alles lichter.
S. de Mooy
Ik was bang om hulp te vragen, maar toen ik deze stap eenmaal zette, voelde dit meteen erg vertrouwd bij Lirio
S. van Vennen

WAT IS PAARDENCOACHING?

Paardencoaching is een unieke vorm van coaching die de interactie tussen mens en paard gebruikt om persoonlijke groei, zelfontdekking en emotioneel welzijn te bevorderen. Het is een krachtig hulpmiddel gebleken bij het verkennen van innerlijke processen, het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden en het bevorderen van positieve verandering.

Paardencoaching is een naam die op zichzelf vrij misleidend is. Bij paardencoaching denken de meeste mensen namelijk aan een paard dat gecoacht wordt. Dit is echter niet het geval. Bij paardencoaching wordt de mens gecoacht, met behulp van het paard. Doordat een paard betrokken is bij deze vorm van begeleiding, maakt dat de hulpverlening direct laagdrempelig. In het bijzijn van dieren voelen de meeste mensen zich sneller veilig en vertrouwd.

P
aarden zijn van nature prooi-, maar ook kuddedieren. Het welzijn van de kudde is voor hen van essentieel belang. Doordat paarden prooidieren zijn, kunnen zij als beste de omgeving scannen, voor het geval zij ineens moeten vluchten. Dit is bijvoorbeeld ook de reden dat de ogen van een paard aan de zijkant van hun hoofd zitten. Zo kunnen ze bijna geheel 360 graden om zich heen kijken.

Een paard moet altijd alert zijn en tevens in staat zijn om op ieder moment te kunnen vluchten als er gevaar dreigt. Het is voor een paard dan ook erg belangrijk dat de gehele kudde mee kan vluchten en er niemand zal achterblijven. Op het moment dat een kuddegenoot belemmeringen ervaart, zal de rest van de kudde proberen deze belemmeringen over te nemen, waardoor het ‘zieke’ paard weer sneller opknapt en hierdoor beter in staat is om te vluchten indien nodig.

De paarden nemen de belemmering over van hun kuddegenoot door middel van energie, en kunnen dit vrij gemakkelijk bij zichzelf weer loslaten, ofwel ontladen. Zij ervaren hier zelf geen last van.

Voordelen van paardencoaching

PAARDENCOACHING EN SEKSUEEL GEWELD

Uit onze ervaring blijkt dat paardencoaching een fantastische toevoeging is aan de op maat gemaakte trajecten die wij aanbieden.

De link tussen paardencoaching en seksueel geweld is de therapeutische ondersteuning die paardencoaching kan bieden aan overlevers van seksueel geweld. Hoewel paardencoaching op zichzelf geen directe behandeling is voor trauma, blijkt het een waardevolle aanvulling op onze holistische aanpak.

Veilige omgeving
Paarden bieden een veilige en niet-oordelende omgeving waarin overlevers van seksueel geweld kwetsbaar mogen zijn en vertrouwen kunnen opbouwen. Paarden zijn gevoelige dieren die reageren op de subtiele signalen van mensen. Ze kunnen helpen om een gevoel van veiligheid en vertrouwen te herstellen, wat essentieel is bij het verwerken van trauma.

Verbinding en steun
De interactie met paarden kan een gevoel van verbinding en steun bieden aan overlevers van seksueel geweld. Paarden zijn van nature kuddedieren en hebben een sterk vermogen om empathie te tonen. Ze kunnen dienen als emotionele steun en troostende metgezellen tijdens het helingsproces.

Emotionele regulatie
Paardencoaching kan helpen bij het leren reguleren van emoties die vaak gepaard gaan met seksueel trauma, zoals angst, schaamte, woede en verdriet. Het werken met paarden kan mensen helpen om bewuster te worden van hun emoties, ze te uiten en ermee om te gaan op een gezonde en constructieve manier.

Grenzen stellen en assertiviteit
Het werken met paarden kan overlevers van seksueel geweld helpen bij het herstellen van het vermogen om grenzen te stellen en assertief op te treden. Paarden reageren op duidelijke en assertieve communicatie. Door te oefenen met het aangeven van grenzen en het tonen van assertiviteit bij het werken met paarden, kunnen overlevers hun gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen herstellen.

gecertificeerd

Paardencoach

Delayla van Hardenbroek van Ammerstol

“Paarden zijn in staat om relaties aan te gaan, gevoelens te ervaren en zelfs altruïstisch gedrag te vertonen. Een mens en paard kunnen verbinden op diep niveau, zoals Ushi en ik. Zij heeft in mijn leven al zoveel betekend waar ik dankbaar voor ben dat ik blij ben dat we dit ook voor andere mensen mogen doen”. 

USHI JOE

Ontmoet dit bijzondere paard dat het hart al heeft gestolen van menig mens. Ushi Joe is meer dan alleen een paard voor ons; zij is een bron van vreugde, inspiratie en onvoorwaardelijke liefde.

Met haar zachte ogen en zorgzame natuur is Ushi een ware soulmate die altijd klaar staat om je hart te verwarmen en een glimlach op je gezicht te toveren. Ushi blijkt niet alleen een geweldig paard met een prachtig karakter, ze is ook een trouwe metgezel die je uitnodigt om (door middel van paardencoaching) samen nieuwe horizonnen te verkennen.

Het verleden van Ushi was niet altijd even makkelijk. Voordat zij bij ons kwam, leefde zij een hard bestaan met weinig liefde. Hierdoor heeft ook Ushi een rugzakje, maar misschien is juist dit wel de reden dat zij de juiste snaar kan raken. Zij begrijpt zonder woorden en voelt feilloos aan wat je nodig hebt. Bij mogelijke angst voor haar zal zij er alles aan doen om jou op je gemak te stellen.

HET EFFECT VAN PAARDENCOACHING

Tijdens paardencoaching kan een paard jou bijvoorbeeld helpen met:

Wil je meer weten of direct een afspraak maken?

‘Ik vond de coaching met Ushi heel speciaal, een band van dier tot mens. Zonder woorden, maar recht op de pijnlijke plekken.’
Danielle H.
‘Pijn waarmee ik heb leren leven, laat Ushi je stukje bij beetje loslaten. Zo los, dat je uiteindelijk weer leert leven zonder die pijn.’
Kelly van A.
‘Zo bijzonder om keer op keer te zien hoe een stukje van je ziel wordt aangeraakt door Ushi.’
Lisa K.
‘Ik met mijn -so called- angst voor paarden... totdat ik Ushi ontmoette... Liefdevolle ogen, overtuiging, bescherming, aanmoediging; alles in één. Meer dan bijzonder en ik had het hoognodig. Zeker als binnenvetter en verstopper van opgekropte emoties; Bij haar valt niets te veinzen. Ushi is en werkt voor mij bevrijdend.'
Liane R.

TARIEVEN & VERGOEDING

Bij Stichting Lirio bieden we begeleiding op maat. Dit gebeurt aan de hand van op maat gemaakte trajecten. Binnen deze trajecten combineren wij onze kennis en vaardigheden om zo per persoon het traject te ontwikkelen dat het meest aansluit bij de hulpvraag.

Stichting Lirio biedt zorg aan mensen met mentale en fysieke klachten welke mogelijk vergoed kunnen worden vanuit de Zorgverzekeringswet.

Stichting Lirio bied coaching en begeleiding aan mensen met een Persoonsgebonden budget (PGB).

Geen interesse in een langer traject of heb je een korte hulpvraag?
Uiteraard is het ook mogelijk om een losse sessie paardencoaching te boeken.

Paardencoaching

€85,-
per 60 min.

Zorg op Maat
(PGB)

Meer weten?
Maak direct een afspraak!

Wil je meer weten of direct een afspraak maken?