Ga naar de inhoud

Paardencoaching en seksueel geweld.
Helpt dat nou echt?

Heb je je ooit afgevraagd hoe paardencoaching kan bijdragen aan het herstel van seksueel geweld? Ik krijg deze vraag namelijk best regelmatig. Door geïnteresseerde mensen, door nieuwsgierige mensen, maar ook door kritische mensen.

Maar de meest gestelde vraag is denk ik wel; hoe kan paardencoaching nou precies helpen met de gevolgen van seksueel geweld?

Het antwoord is vrij simpel, maar dan moet ik eerst even kort beginnen met wat is paardencoaching nou?

Paardencoaching is een vorm van therapie waarbij paarden worden ingezet als partners (of therapeuten hihi) in het helingsproces.
Paarden zijn van nature empathische wezens en zijn in staat zijn om subtiele signalen van mensen op te pikken. Dit maakt hen effectieve partners in het therapeutische proces.
Eigenlijk is paardencoaching het werken met paarden in een therapeutische setting om emotionele en mentale issues aan te pakken.
Het gevolg van paardencoaching kan zijn dat je nieuwe inzichten krijgt, bepaalde dingen leert te begrijpen of om (lastige) keuzes te nemen.

Dat klinkt echt allemaal zo interessant he? Maar ook nog niet echt helemaal duidelijk..
Kom, ik leg je graag meer uit;

Voordat ik begon aan mijn opleidingen tot paardencoach, heb ik altijd een diepe interesse gehad in trauma. Als kind was ik al een soort gefascineerd door ‘het donker’. Ja, natuurlijk was ik ook bang! Maar ik was ook nieuwsgierig.

In mijn vroege tienerjaren heb ik zelf kennis gemaakt met ‘het donker’. Dit was een hele heftige periode waar veel trauma is ontstaan. Ik heb in die jaren, en de jaren erna, verschillende vormen van hulpverlening en therapie mogen ontvangen. Dit was helpend, maar het aller fijnst en meest succesvol was toch het contact dat ik had met de paarden. En dan met name mijn eigen paardje, Ushi Joe. Van alle therapeuten en psychologen die ik heb ontmoet, heeft Ushi mij het meest kunnen geven.

Dat brengt ons weer terug bij de paardencoaching. Ik had natuurlijk al de basisopleiding gedaan tot paardencoach, maar toen de mogelijkheid ontstond om de opleiding paardencoaching en trauma te volgen, wist ik meteen dat dit mijn volgende stap moest zijn! Met mijn eigen ervaring met trauma ben ik gefascineerd door de kracht van paarden om te helpen bij het verwerken en helen van trauma. Het is en blijft zo bijzonder om te zien hoe paarden kunnen helpen bij het herstelproces (dit heb ik zelf mogen ervaren met Ushi, maar dat verhaal bewaar ik voor een andere keer…). 

Dan is het natuurlijk ook niet zo lastig om te bedenken dat paardencoaching ook onwijs helpend of zelfs helend kan zijn bij mensen die trauma hebben door seksueel geweld…

Paardencoaching kan namelijk helpen bij het ondersteunen van de gevolgen van seksueel geweld omdat paarden natuurlijk empathisch en gevoelig zijn voor menselijke emoties. Ze bieden een veilige en oordeelloze omgeving waarin jij jouw emoties kunt verkennen, grenzen kan herstellen en vertrouwen kan opbouwen.
Door de interactie met paarden kan je nieuwe manieren ontdekken om met jouw trauma om te gaan en op deze manier stappen te zetten richting herstel.

Ik kan hier nog wel uren over schrijven!
Maar als je nou nieuwsgierig bent geworden naar hoe paardencoaching jou (of iemand die je kent) kan helpen bij het verwerken van seksueel geweld, nodig ik je van harte uit om contact met mij op te nemen.
Samen kunnen we kijken hoe paardencoaching een waardevolle bijdrage kan leveren aan jouw herstelproces.

Ik kijk ernaar uit om jouw reis naar heling te ondersteunen met paardencoaching.

Met warme groet,

Delayla & Ushi
Stichting Lirio